Kartoflanka z ziołami
przepis na zupę
Odsłon: | 4870 | Data dodania: | 2009-02-08 22:17:24 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Kartoflanka, zioła
Opis:
Składniki: 2 l zimnej wody, 1 kg obranych ziemniaków, 1 mały
pęczek oczyszczonej włoszczyzny, skórka z kawałka parzonego i wędzonego
boczku, 3 kostki bulionowe, 1 łyżeczka obranego i posiekanego imbiru
(ja dałam w proszku), 2-3 gałązki rozmarynu, 200 ml śmietany 18%, 2
żółtka, 50 g masła, skórka z 2 cytryn (ja pominęłam), skwarki z boczku,
gałka muszkatołowa
Do garnka wlać wodę, dodać ziemniaki i włoszczyznę, skórkę z boczku, kostki bulionowe, imbir i rozmaryn. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przecedzić zupę do innego garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość przestudzić, dodać śmietanę, żółtka i masło, zmiksować. Krem zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać w małych kokilkach. Przyozdobić kleksem śmietany, skórką z cytryny i skwarkami boczku. Smacznego!
Do garnka wlać wodę, dodać ziemniaki i włoszczyznę, skórkę z boczku, kostki bulionowe, imbir i rozmaryn. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przecedzić zupę do innego garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość przestudzić, dodać śmietanę, żółtka i masło, zmiksować. Krem zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać w małych kokilkach. Przyozdobić kleksem śmietany, skórką z cytryny i skwarkami boczku. Smacznego!