PIECZONY FILET Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO W ZIOŁACH PODANY NA SZPINAKU W SOSIE Z SERA GORGONZOLA I SUSZONYCH POMIDORÓW
jak zrobić wykwintnego łososia na wigilijny stół
Odsłon: | 12269 | Data dodania: | 2008-12-24 09:55:05 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki dla 4 osób:
800 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
2 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry
2 łyżki upalonych orzeszków piniowych
8 listków świeżej bazylii.
Marynata:
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
100 ml oliwy z oliwek ½ świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki papryki chili
sok z ½ cytryny
Szpinak w sosie z sera pleśniowego:
400 g świeżych liści szpinaku
2 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki /julienne/ s
uszonych pomidorów
200 g sera pleśniowego gorgonzola
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
300 ml śmietany 36%
2 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina
sól czosnkowa,
gałka muszkatołowa,
biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek, dodać ser oraz białe wino i gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać śmietanę, szpinak oraz suszone pomidory i całość doprawić do smaku. Łososia wyjąć z marynaty, osączyć i piec około 20 minut w temperaturze 180°C.Szpinak w sosie gorgonzola ułożyć na talerzach, na nim umieścić pieczonego łososia. Całość udekorować pomidorami concasse i świeżą bazylią.
800 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
2 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry
2 łyżki upalonych orzeszków piniowych
8 listków świeżej bazylii.
Marynata:
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
100 ml oliwy z oliwek ½ świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki papryki chili
sok z ½ cytryny
Szpinak w sosie z sera pleśniowego:
400 g świeżych liści szpinaku
2 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki /julienne/ s
uszonych pomidorów
200 g sera pleśniowego gorgonzola
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
300 ml śmietany 36%
2 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina
sól czosnkowa,
gałka muszkatołowa,
biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek, dodać ser oraz białe wino i gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać śmietanę, szpinak oraz suszone pomidory i całość doprawić do smaku. Łososia wyjąć z marynaty, osączyć i piec około 20 minut w temperaturze 180°C.Szpinak w sosie gorgonzola ułożyć na talerzach, na nim umieścić pieczonego łososia. Całość udekorować pomidorami concasse i świeżą bazylią.