Sandacz faszerowany porem i ryżem
pyszna ryba
Opis:
Składniki:
- 2 duże filety z sandacza ze skórą
- 1 por, najlepiej biała część
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 5 dag rodzynek
- szczypta curry
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Filety oczyścić z ości, ale pozostawić skórę. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Por opłukać, rozdzielać na pojedyncze liście, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Filety położyć obok siebie, zszyć z jednej strony, ułożyć na nich zblanszowane liście pora. Ryż dokładnie wymieszać z curry i umytymi, osączonymi rodzynkami, przyprawić do smaku. Nadzienie położyć na porach, zszyć rybę z drugiej strony, zawinąć w ściereczkę posmarowaną masłem. Ułożyć nad garnkiem z wrzątkiem, wstawić do piekarnika na 40 minut w 180ºC
- 2 duże filety z sandacza ze skórą
- 1 por, najlepiej biała część
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 5 dag rodzynek
- szczypta curry
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Filety oczyścić z ości, ale pozostawić skórę. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Por opłukać, rozdzielać na pojedyncze liście, wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Filety położyć obok siebie, zszyć z jednej strony, ułożyć na nich zblanszowane liście pora. Ryż dokładnie wymieszać z curry i umytymi, osączonymi rodzynkami, przyprawić do smaku. Nadzienie położyć na porach, zszyć rybę z drugiej strony, zawinąć w ściereczkę posmarowaną masłem. Ułożyć nad garnkiem z wrzątkiem, wstawić do piekarnika na 40 minut w 180ºC