O co chodzi z funkcjami pieczenia?

Zdarzyło Ci się trzymać w stu procentach przepisu kulinarnego, włożyć ciasto do piekarnika i już po kilkunastu minutach z przerażeniem zorientować się, że cały wierzch jest przypalony? Przed niedzielnym obiadem ogarnia Cię panika, bo nie wiesz, czy wszystko upiecze się na czas? Marzysz o chlebie domowej roboty, ale żaden przepis nie przynosi pożądanych rezultatów? Odpowiedzi twierdzące na te wszystkie pytania wcale nie muszą oznaczać, że jesteś kulinarnym beztalenciem. Czasem drogę do upragnionych efektów może skrócić wybór odpowiedniej funkcji pieczenia. Jak działają te dostępne w nowoczesnych piekarnikach i czemu ich zastosowanie tak mocno wpływa na smak potraw?

Korzystanie wyłącznie z jednego sprawdzonego programu pieczenia często mocno ogranicza naszą kreatywność w kuchni. Warto przetestować również inne opcje. Program pizza/chleb jest przeznaczony specjalnie do pieczenia chleba, pizzy i ciast, funkcja grill doskonale sprawdzi się w przypadku mięsa, szaszłyków, kiełbasek i dań z rożna. Jest też idealna do przypiekania warzyw i przyrumieniania chleba. Pieczenie konwekcyjne/ciasta gwarantuje wspaniałe rezultaty dzięki równomiernemu obiegowi powietrza w komorze piekarnika. To program często wykorzystywany przez szefów kuchni, idealny do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem. Turbogrill, czyli grill z nawiewem powietrza, umożliwia opiekanie większych porcji mięsa i sprawia, że zachowują soczystość. Dzięki pracy wentylatora pieczenie trwa krócej i jest bardziej równomierne. Funkcję przyrumienianie potraw możemy ustawić tak, aby włączała się pod koniec programu pieczenia.

SZYBCIEJ I OSZCZĘDNIEJ

Dzięki technologii Cook3 w piekarnikach można jednocześnie przygotować aż 3 potrawy o całkowicie różnych aromatach, mając pewność, że zapachy się nie zmieszają. To duża oszczędność czasu, ale również energii. Dodatkowo, jej zużycie zmniejsza technologia Ready2Cook, czyli nowoczesny system rozprowadzania powietrza, który nie wymaga wstępnego nagrzewania piekarnika.

PRZYDATNE DLA ZABIEGANYCH

Cook3 i Ready2Cook to nie jedyne udogodnienia, które na pewno docenią szczególnie zabiegane osoby. Funkcja rozmrażanie pozwala na szybkie ogrzanie potraw do temperatury pokojowej. Umieszczony w tylnej części piekarnika wentylator równomiernie rozprowadza powietrze dookoła zamrożonego dania, ograniczając czas jego rozmrażania. Jeśli z jakiegoś powodu nieoczekiwanie przesuwa się czas serwowania obiadu czy kolacji, upieczone danie można utrzymywać w tej samej temperaturze dzięki funkcji utrzymanie w cieple. Działa ona w trybie automatycznego włączania pod koniec programu.

PEŁNA KONTROLA

Aby przyrządzać wyśmienite dania, nie trzeba mieć zdolności pokroju Nigelli czy Jamiego Olivera. Z pomocą w kuchni mogą nam przyjść same urządzenia. Piekarniki Whirlpool z technologią 6-ty Zmysł mają specjalne czujniki, które rozpoznają wielkość potrawy i - po wybraniu przez użytkownika odpowiedniego przepisu - same dostosowują temperaturę, czas i funkcje pieczenia, a potem kontrolują cały proces.

 

Przykładowy model wyposażony w wymienione wyżej funkcje:

Piekarnik do zabudowy Whirlpool

Linia wzornicza ABSOLUTE

Model AKZM 8480 NB

Cena: 1999 PLN

 

źródło: whirlpool/agdrtv24.pl