Bigos

pyszny bigos z mięsem
Odsłon:  979  Data dodania:  2009-02-08 22:51:40 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:bigos

Opis:

2,5 kg kiszonej kapustypół główki małej słodkiej kapusty250-300 g wędzonego boczku1 pęto kiełbasy jałowcowej1 pęto kiełbasy podwawelskiej 100 g słoniny2 średnie cebule100-150 g śliwek suszonychkilka suszonych grzybków2 szklanki wina czerwonegoziele angielskiepieprz w ziarenkachziele angielskiesólprzyprawa do dań z kapusty i bigosu

Sloninę stopić. Kapustę kiszoną pokroić (jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać najpierw zimną wodą), podsmażyć partiami na tłuszczu ze słoniny. Wrzucić do dużego garnka. Kapustę słodką poszatkować, wrzucić do wrzącej wody, ugotować do miękkości. Boczek, kiełbasę pokroić drobno, podsmażyc na patelni, wrzucić do garnka z kiszoną kapustą. Dodać pokrojone śliwki, grzybki (nie należy ich namaczać). Dodać poszatkowaną i zrumienioną na patelni cebulę. Gdy słodka kapusta będzie miękka, połączyć ją z kiszoną, gotować na małym ogniu. Dodać pieprz, ziele, liście laurowe. Mieszać co jakiś czas uważając, żeby sos nie wyparował. Jeśli mamy dużo czasu, bigos najlepiej zdjąć z ognia i odstawić do dnia następnego. Odgrzać całość powoli, aż do zagotowania, dodać przyprawę do bigosu, zamieszać, dolewać stopniowo wina. Smacznego!

Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 64303

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4539

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 12980

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4471

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 7072