Cannelloni nadziewane mięsem
Cannelloni nadziewane mięsem
Odsłon: | 10795 | Data dodania: | 2009-01-10 14:31:07 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
składniki
* 500 g makaronu cannelloni* 2 łyżki tartego parmezanu
* 50 g masła śmietankowego
* 250 g cielęciny
* 250 g wieprzowiny
* 100 g wątróbki z kurczaka
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku lub 4
* 100 g tartego parmezanu
* 1 jajo kurze całe
* 10 listków bazylii
* 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
* 2 szklanki bulionu z kury
* 50 g masła
* 3 łyżki oliwy z oliwek lub 4
* 1 łyżka mąki
* pieprz
* sól biała
* 1 1/2 szklanki sosu pomidorowego z bazylią i beszamelowego
Sposób przygotowania
1. Pokrojone w kostkę mięso i wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na oliwie. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przekładamy do rondla i dusimy na małym ogniu około godziny, podlewając bulionem.2. Lekko ostudzone mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztopione masło, jajko, pokrojoną bazylię, pieprz i sól, starannie wyrabiamy dłonią.
3. Cannelloni obgotowujemy w dużej ilości posolonej wody, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na opłukanych talerzach. Szprycą lub malutką łyżeczką napełniamy rurki farszem i układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, starannie przykrywamy beszamelem, skrapiamy sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180-200°C. Podajemy z sosem pomidorowym