Cannelloni z farszem serowym
Zapiekanka makaronowa; Autorem przepisu jest Maciej Kuroń
Odsłon: | 7123 | Data dodania: | 2009-01-06 09:54:33 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
400 g makaronu cannelloni (grube 10 – centymetrowe rurki)2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
Farsz
500 g tłustego twarogu100 g tartego, żółtego sera3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 jajka1 łyżeczka paprykidodatkowo 50 g tartego żółtego sera i wiórki masła do posypania przed zapiekaniem
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy (nie gotujemy makaronu wtedy, gdy
przed zapiekaniem zalewamy makaron np.: sosem beszamelowym, chodzi o
to, żeby mógł wchłonąć odpowiednią ilość płynu). Składniki farszu
ucieramy na gładką masę lub miksujemy. Napełniamy nim delikatnie
ugotowany al dente makaron. Układamy w posmarowanej masłem brytfance,
posypujemy tartym żółtym serem i wiórkami masła. Zapiekamy 15 minut w
piekarniku nagrzanym do 190ºC.