CHLEB
Domowy chleb pszenno - żytni
Odsłon: | 6092 | Data dodania: | 2009-02-07 00:15:12 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
kładniki:
4 szklanki mąki pszennej,2 szklanki mąki żytniej,5 dag drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli,3 łyżki olejuokoło 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
Przepis:
Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem,
dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże
wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i
wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośniecia.
Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.
Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.