Jak produkuje się kawę bezkofeinową?
Odsłon: | 5903 | Data dodania: | 2009-04-08 08:36:59 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Jak produkuje się kawę bezkofeinową?
Kawa w stanie naturalnym zawiera substancję aktywną w postaci kofeiny. Zależnie od pochodzenia i odmiany, ziarna zwykłej kawy zawierają od 0,8 do 2,5% kofeiny. Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Według norm Unii Europejskiej kawa palona bezkofeinowa może zawierać 0,1% kofeiny i 0,3% ekstraktu kawy.
Aby otrzymać kawę bezkofeinową, kofeinę trzeba usunąć jeszcze z ziaren kawy. Ponieważ większość swych walorów smakowych kawa rozwija w fazie prażenia, kofeina jest ekstrahowana z ziarna zielonego, przed prażeniem. Istnieje szereg metod usuwania kofeiny z kawy, najbardziej rozpowszechnione są metoda wodno-węglowa (H2O/C) i metoda dichlorometanowa (metoda DCM). Najnowsze metody usuwania kofeiny z kawy nie mają żadnego wpływu na smak i aromat tego napoju. Dobra kawa bezkofeinowa smakuje więc prawie tak samo jak kawa z kofeiną.
Osobiście polecam kawę PRIMA - http://www.prima.com.pl/
Kawa w stanie naturalnym zawiera substancję aktywną w postaci kofeiny. Zależnie od pochodzenia i odmiany, ziarna zwykłej kawy zawierają od 0,8 do 2,5% kofeiny. Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Według norm Unii Europejskiej kawa palona bezkofeinowa może zawierać 0,1% kofeiny i 0,3% ekstraktu kawy.
Aby otrzymać kawę bezkofeinową, kofeinę trzeba usunąć jeszcze z ziaren kawy. Ponieważ większość swych walorów smakowych kawa rozwija w fazie prażenia, kofeina jest ekstrahowana z ziarna zielonego, przed prażeniem. Istnieje szereg metod usuwania kofeiny z kawy, najbardziej rozpowszechnione są metoda wodno-węglowa (H2O/C) i metoda dichlorometanowa (metoda DCM). Najnowsze metody usuwania kofeiny z kawy nie mają żadnego wpływu na smak i aromat tego napoju. Dobra kawa bezkofeinowa smakuje więc prawie tak samo jak kawa z kofeiną.
Osobiście polecam kawę PRIMA - http://www.prima.com.pl/