Faszerowana papryka
faszerowane papryczki z mielonym i ryżem
Odsłon: | 5351 | Data dodania: | 2009-02-09 21:03:23 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 10 dag ryżu długoziarnistego
- sól i pieprz
- 2 strąki papryki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 20 dag mielonego mięsa
- olej
- natka pietruszki
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, ostudzić. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać mięso, przesmażyć. Dodać pomidor, poddusić, przestudzić. Mięso wymieszać z ryżem i posiekaną natką, przyprawić. Farszem napełnić połówki papryki. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim paprykę, skroić olejem. Piec pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 190ºC.
- 10 dag ryżu długoziarnistego
- sól i pieprz
- 2 strąki papryki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 20 dag mielonego mięsa
- olej
- natka pietruszki
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, ostudzić. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać mięso, przesmażyć. Dodać pomidor, poddusić, przestudzić. Mięso wymieszać z ryżem i posiekaną natką, przyprawić. Farszem napełnić połówki papryki. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim paprykę, skroić olejem. Piec pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 190ºC.