Gołąbki w sosie pomidorowym
gołąbki z ryżem lub kaszą jęczmienną
Opis:
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 25 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Kaszę opłukać, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować, osączyć, ostudzić. Na każdym liściu położyć farsz, zwinąć. Na dnie garnka umieścić dwa liście kapusty, na nich gołąbki, zalać wrzącym bulionem, gotować ok. 45 minut. Mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, przyprawić. Przygotowanym sosem zalać gołąbki, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 10 minut.
- 1 główka kapusty
- 25 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Kaszę opłukać, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować, osączyć, ostudzić. Na każdym liściu położyć farsz, zwinąć. Na dnie garnka umieścić dwa liście kapusty, na nich gołąbki, zalać wrzącym bulionem, gotować ok. 45 minut. Mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, przyprawić. Przygotowanym sosem zalać gołąbki, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 10 minut.