Jak założyć kompostownik?
Odsłon: | 8163 | Data dodania: | 2009-03-17 08:42:32 |
Opis:
W centrach ogrodniczych dostępne są gotowe pojemniki do kompostowania wykonane z drewna lub plastiku. Ich konstrukcja nie jest szczególnie skomplikowana dlatego można się pokusić o własnoręczne ich wykonanie.
Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.
Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzić z nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu. Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.
Co kompostujemy:
- odpadki kuchenne -
resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty,
- skoszoną
trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części
roślin np. po przycinaniu żywopłotów,
jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy
ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji),
- trociny i popiół, a także w niedużych
ilościach - ręczniki papierowe i kartony.
Co nie nadaje się do kompostowania:
- skórki owoców
cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w
glebie),
- mięso, ryby
(przyciągają szczury i muchy),
- porażone, chore
rośliny,
- popiół z
węgla,
- gazety,
- szkło, metal, plastik.
Składniki aktywujące proces rozkładu:
- pokrzywa oraz młode
chwasty,
- odchody kur i
gołębi,
- mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).
źródło
www.zielonyogrodek.pl