Kapustnica
Zupa z kapustą i kiełbasa
Odsłon: | 5428 | Data dodania: | 2009-02-09 00:30:48 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej
- cebula
- czosnek (ja dałam 2 ząbki)
- ok. 40 dag kiełbasy lub wędzonego boczku
- 2-3 suszone grzyby
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- cukier
Kapustę odcedzić (sok zachować na wszelki wypadek) , opłukać (jeśli kapusta jest młoda , to nie trzeba) , odcisnąć , włożyć do garnka , zalać wodą , dodać grzyby , pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulę , liść laurowy i gotować ok. 1 godziny (ja zazwyczaj gotuję dłużej). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę . Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Jeżeli kapusta była młoda , to można dolać wcześniej zachowany sok , a jeśli była mocno kwaśna , to trzeba dosypać więcej cukru - do smaku.
- 50 dag kapusty kiszonej
- cebula
- czosnek (ja dałam 2 ząbki)
- ok. 40 dag kiełbasy lub wędzonego boczku
- 2-3 suszone grzyby
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- cukier
Kapustę odcedzić (sok zachować na wszelki wypadek) , opłukać (jeśli kapusta jest młoda , to nie trzeba) , odcisnąć , włożyć do garnka , zalać wodą , dodać grzyby , pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulę , liść laurowy i gotować ok. 1 godziny (ja zazwyczaj gotuję dłużej). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę . Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Jeżeli kapusta była młoda , to można dolać wcześniej zachowany sok , a jeśli była mocno kwaśna , to trzeba dosypać więcej cukru - do smaku.