Kardamonowy pudding z tapioki
Odsłon: | 4618 | Data dodania: | 2009-02-08 22:01:24 |
Opis:
1/3 filiżanki tapioki,
2 1/2 filiżanki mleka,
1/4 filiżanki cukru,
6 strączków kardamonu, rozgniecionych lekko końcówką noża (lub w moździerzu ;))
Malinowo-jagodowe coulis:
1/2 szklanki malin,
1/2 szklanki jagód,
1/3 szklanki cukru
Mleko
ze strączkami kardamonu doprowadzić do wrzenia i zostawić na około 20
minut. Przecedzić mleko i oddzielić kardamon. Mleko znów przelać do
garnka i dodać tapiokę i cukier. Gotować około 10 minut, często
mieszając, aż tapioka zmięknie i perełki staną się przezroczyste.
Ostudzić.
Maliny, jagody i cukier zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż owoce rozgotują się i część wody wyparuje. Przecedzić sok a owoce przetrzeć przez sitko oddzielając pestki. Ostudzić.
Tapiokę przełożyć do pucharków i polać malinowo-jagodowym coulis.