Keks
Proste do zrobienia ciasto z bakaliami.
Odsłon: | 5273 | Data dodania: | 2009-02-08 00:18:16 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
1 szklanka z "czubkiem" mąki1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy4 jajka2 łyżki maku1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku) Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku) Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.