Keks czekoladowo-orzechowy - Instrukcja.pl

Keks czekoladowo-orzechowy

Przepis na świąteczny ( i nie tylko ) pyszny keks

Podobne instrukcje

Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy

Od:
Liczba wyświetleń: 7128

Keks

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 5277

Odsłon:  5509  Data dodania:  2009-02-08 21:28:32 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

Keks czekoladowo-orzechowy:

60 g orzechów laskowych,
55 g migdałów,
180 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
40 g kakao,
70 g gorzkiej czekolady,
140 g masy migdałowej (dodałam marcepan),
165 g cukru pudru,
4 jajka,
150 ml mleka,
180 g masła,
55 g pistacji,

W piekarniku na blasze lub na patelni uprażyć migdały i orzechy laskowe, po czym grubo posiekać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem do miski. Czekoladę pokroić w kostki o boku około 0,5 cm. Do miksera/blendera z ostrzmi tnącymi wrzucić masę migdałową i cukier puder. Siekać aż uformują się drobne grudki. Przełożyć marcepan do miksera z trzepaczkami/widełkami i dalej ucierać, dodając stopniowo jajka, aż składniki dokładnie się połączą. Wlać mleko, dodać mąkę z proszkiem i kakao i ucierać aż ciasto będzie gładkie. Masło rozpuścić, ostudzone dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Dodać posiekane orzechy i migdały oraz całe pistacje i kawałki czekolady, wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości 28 cm. Piec przez godzinę i 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy w czasie pieczenia na powierzchni keksa utworzy się skórka, naciąć ją wzdłuż nożem zanurzonym w roztopionym maśle
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 69016

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8809

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 17372

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8926

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 11472