Kluski kładzione
kluski
Odsłon: | 7261 | Data dodania: | 2009-02-09 17:31:32 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 2 jajka
- 30-40 dag mąki pszennej
- szczypta soli
Mąkę wsypać do wyższego rondelka, wbić jajka, wsypać szczyptę soli, łyżką lub mikserem starannie mieszać składniki do chwili, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (jeśli ciasto nie daje się wyrobić, wlać odrobinę wody). W płaskim garnku zagotować wodę, posolić, łyżeczką do herbaty nabrać małą porcję ciasta i włożyć do wody, zanurzając łyżeczkę we wrzątku (ciasto się wtedy odkleja). Jeśli ciasto jest za rzadkie i kluska rozpływa się w wodzie, wsypać więcej mąki, wymieszać i formować małe podłużne kluseczki. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, wylać na durszlak, przelać ciepłą wodą, osączyć i od razu podawać. Takie kluseczki podaje się najczęściej do paprykarza, ale także innych mięs z sosami, pyszne są także polane stopionym masłem i posypane białym serem.
- 2 jajka
- 30-40 dag mąki pszennej
- szczypta soli
Mąkę wsypać do wyższego rondelka, wbić jajka, wsypać szczyptę soli, łyżką lub mikserem starannie mieszać składniki do chwili, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (jeśli ciasto nie daje się wyrobić, wlać odrobinę wody). W płaskim garnku zagotować wodę, posolić, łyżeczką do herbaty nabrać małą porcję ciasta i włożyć do wody, zanurzając łyżeczkę we wrzątku (ciasto się wtedy odkleja). Jeśli ciasto jest za rzadkie i kluska rozpływa się w wodzie, wsypać więcej mąki, wymieszać i formować małe podłużne kluseczki. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, wylać na durszlak, przelać ciepłą wodą, osączyć i od razu podawać. Takie kluseczki podaje się najczęściej do paprykarza, ale także innych mięs z sosami, pyszne są także polane stopionym masłem i posypane białym serem.