Kluski z mięsem
Odsłon: | 7889 | Data dodania: | 2009-02-08 22:37:02 |
Opis:
sólpieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry, mięso zmielić w maszynce. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę słoniną. Dodać do mięsa. Wbić 1 jajko, wymieszać wszystko razem, doprawić. Całość powinna tworzyć zwartą masę. Pozostałe cebule pokroić w paseczki (ja o tym zapomniałam, więc była kostka ;)) i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gdy ziemniaki będą już wystudzone, dodać mąkę ziemniaczaną w proporcji 3:1. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Gdy będzie lepić się do rąk, podsypać mąką tortową. Z ciasta uformować wałek, podzielić na części. Każdą spłaszczyć pomiędzy dłońmi, nałożyć farsz, zamknąć, formując kule. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z cebulą i boczkiem, posypane dymką.