Kołduny
tradycyjne kołduny
Odsłon: | 5828 | Data dodania: | 2009-02-09 17:47:40 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
Nadzienie:
- 40 dag polędwicy wołowej
- 25 łoju z nerki wołowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- majeranek
- mielone ziele angielskie
- sól i pieprz
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- pół szklanki letniej wody
- 1 litr rosołu do gotowania
Posiekać mięso i łój. Cebulę zetrzeć, przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem, łojem i 4 łyżkami rosołu, przyprawić solą, pieprzem, zielem i majerankiem.
Z podanych składników zagnieść ciasto (nieco luźniejsze niż na pierogi), cienko rozwałkować i wycinać krążki o średnicy 4 cm lub kwadraty o boku 4 cm.
Na kawałkach ciasta kłaść kuleczki farszu, składać na pół i mocno zlepiać. Można potem zlepić też dwa końce (jak uszka). Gotować w rosole 3 minuty od wypłynięcia.
Nadzienie:
- 40 dag polędwicy wołowej
- 25 łoju z nerki wołowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- majeranek
- mielone ziele angielskie
- sól i pieprz
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajko
- pół szklanki letniej wody
- 1 litr rosołu do gotowania
Posiekać mięso i łój. Cebulę zetrzeć, przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem, łojem i 4 łyżkami rosołu, przyprawić solą, pieprzem, zielem i majerankiem.
Z podanych składników zagnieść ciasto (nieco luźniejsze niż na pierogi), cienko rozwałkować i wycinać krążki o średnicy 4 cm lub kwadraty o boku 4 cm.
Na kawałkach ciasta kłaść kuleczki farszu, składać na pół i mocno zlepiać. Można potem zlepić też dwa końce (jak uszka). Gotować w rosole 3 minuty od wypłynięcia.