Krokiety
pyszne krokiety z pieczarkami
Odsłon: | 5268 | Data dodania: | 2009-02-09 21:06:34 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki piwa
Na farsz:
- 40 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz
- tarta bułka
Wymieszać mąkę z piwem, olejem, jajkiem i szczyptą soli, ubić trzepaczką, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki, trzymać w cieple. Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać grzyby, odparować płyn, oprószyć mąką, lekko zrumienić, wlać śmietanę, udusić, przestudzić, dodać jajko, przyprawić. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je, podsmażyć, polać masłem i tartą bułką.
- 20 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki piwa
Na farsz:
- 40 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz
- tarta bułka
Wymieszać mąkę z piwem, olejem, jajkiem i szczyptą soli, ubić trzepaczką, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki, trzymać w cieple. Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać grzyby, odparować płyn, oprószyć mąką, lekko zrumienić, wlać śmietanę, udusić, przestudzić, dodać jajko, przyprawić. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je, podsmażyć, polać masłem i tartą bułką.