Naleśniki z dzikiego ryżu z tofu i pieczarkami
Odsłon: | 5676 | Data dodania: | 2009-02-08 21:18:27 |
Opis:
6 jajek,
3 kubki mleka,
185 masła stopionego,
185 g mąki,
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kecap manis,
2 łyżki posiekanej swieżej kolendry (z braku dalam natkę pietruszkę),
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki utartego swieżego imbiru,
1 papryczka chilli,
2 zielone cebulki,
1/2 kubka dzikiego ryżu czarnego, ugotowanego
nadzienie -
125 g tofu, pokrojonego w kostkę,
315 g pieczarek,
2 lyżeczki sosu sojowego,
1 łyżka soku z limonki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka oleju sezamowego
Jajka
roztrzepać z mlekiem i 125 g masła. Dodać mąkę z proszkiem, kecap manis
i kolendrę (pietruszkę natkę). Zmiksować na gladką masę. Przykryć i
wstawić do lodówki na godzinę.
W woku rozgrzać oliwę, dodać
imbir, posiekaną chilli i cebulki. Smażyć mieszając 3 minuty. Zdjąć z
ognia i wymieszać z ryżem, po czym dodać do schłodzonego ciasta
nalesnikowego. Na patelni rozgrzać resztę masla i smażyć cienkie
nalesniki.
Rozgrzać olej i olej sezamowy w woku. Dodać tofu i
smażyć ok. 5 minut aż będzie złociste. Dodać pieczarki, sos sojowy i
sok z limonki, smażyć ok. 4 min. Dodać zmiażdżony czosnek i smażyć
kolejną minutę.
Gorące nadzienie pieczarkowe zawijać w naleśniki.