Opiekane ziemniaki z twarożkiem
pyszna przekąska
Odsłon: | 7259 | Data dodania: | 2009-02-09 19:11:10 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
ziemniaczki, opiekane
Opis:
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 20 dag twarogu
- 4 łyżki śmietany
- szczypiorek
- koperek
- sól i pieprz
- olej
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować ok. 15 minut, odcedzić, każdy cienko posmarować olejem, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20-25 minut, aby się zrumieniły. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną, dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie roztarty ząbek czosnku, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Przygotowany twarożek położyć na upieczonych ziemniakach, obłożyć gałązkami koperku.
- 8 średnich ziemniaków
- 20 dag twarogu
- 4 łyżki śmietany
- szczypiorek
- koperek
- sól i pieprz
- olej
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować ok. 15 minut, odcedzić, każdy cienko posmarować olejem, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20-25 minut, aby się zrumieniły. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną, dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie roztarty ząbek czosnku, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Przygotowany twarożek położyć na upieczonych ziemniakach, obłożyć gałązkami koperku.