Paszteciki
pyszne paszteciki z mięsem mielonym
Opis:
Składniki:
- 1 kg mąki
- 7 dag drożdży
- 0,5 l mleka
- 10 dag masła
- cukier
- sól
- 2 jajka
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 jajko
- 25 dag pieczarek
- pieprz
- olej
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać połowę mleka (nie powinno być zimne) oraz połowę mąki, odstawić. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mąki i mleka, 2 jajka, zagnieść, wyrobić, dodać masło, odstawić. Posiekać cebulę i paprykę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso, drobno posiekane pieczarki, podsmażyć, ciągle mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić, dodać jajko, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować warstwą farszu, zrolować, docisnąć. Ostrym nożem pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec ok. 20 min w 180°C.
- 1 kg mąki
- 7 dag drożdży
- 0,5 l mleka
- 10 dag masła
- cukier
- sól
- 2 jajka
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 jajko
- 25 dag pieczarek
- pieprz
- olej
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać połowę mleka (nie powinno być zimne) oraz połowę mąki, odstawić. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mąki i mleka, 2 jajka, zagnieść, wyrobić, dodać masło, odstawić. Posiekać cebulę i paprykę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso, drobno posiekane pieczarki, podsmażyć, ciągle mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić, dodać jajko, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować warstwą farszu, zrolować, docisnąć. Ostrym nożem pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec ok. 20 min w 180°C.