Pieczonki
ziemniaczki pieczone, boczek, starty ser
Odsłon: | 6062 | Data dodania: | 2009-02-08 22:45:08 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
ziemniaczki, boczek
Opis:
2 kg ziemniaków8 średnich marchewek2 - 3 cebule0,5 kg dobrej kiełbasy20 dag słoniny lub boczkustarty ser żółty
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.