Pierogi ruskie
Przepis na pyszne pierożki ruskie
Odsłon: | 4857 | Data dodania: | 2009-02-08 21:53:44 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki,
1 jajko,
sól,
ok. 1 szklanki letniej wody
Wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i stopniowo dodawać wodę, aż ciasto nabierze pierogowej konsystencji (nie może być ani za luźne ani za twarde)
Farsz:
ok. 1 kg ziemniaków,
ok. 25 dkg twarogu,
cebula,
boczek (kilka plastrów),
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić z twarogiem. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć do zarumienienia razem z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem.