Pierogi z kapustą i grzybami
Wigilijne postne pierożki
Odsłon: | 5325 | Data dodania: | 2009-02-09 17:22:56 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- sól
- 1 jajko
Na farsz:
- 5-8 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 50 dag kiszonej kapusty
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, podzielić je na trzy części, przykryć wilgotną ściereczką, żeby wyschło. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę posiekać, przysmażyć na oleju. Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać, wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić. Rozwałkować ciasto na 2 mm, wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, przed podaniem podsmażyć.
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- sól
- 1 jajko
Na farsz:
- 5-8 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 50 dag kiszonej kapusty
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, podzielić je na trzy części, przykryć wilgotną ściereczką, żeby wyschło. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokroić. Cebulę posiekać, przysmażyć na oleju. Kapustę ugotować, odcisnąć, posiekać, wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić. Rozwałkować ciasto na 2 mm, wykrawać krążki, na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, przed podaniem podsmażyć.