Pilaw z kurczaka z szafranem
Potrawa azjatycka z ryżem
Odsłon: | 6804 | Data dodania: | 2009-02-08 21:21:59 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Pilaw z kurczaka w szafranie:
400 g ryżu basmati,
4 łyżki sklarowanego masła,
1/2 łyżeczki szafranu,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
2 strączki kardamonu,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki migdałów, pinioli lub orzeszków ziemnych,
około 1 litr bulionu,
jogurt naturalny (najlepiej grecki lub bałkański)
300 g filetów z piersi kurczaka
trochę żółtej pasty curry (opcjonalnie ;))
Mięso pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z cynamonem, odrobiną soli i pastą curry, dodać kurczaka. Marynować kilka godzin.
2 łyżki masła rozgrzać w garnku, dodać ryż i wymieszać. Dodać szafran, goździki i rozgnieciony kardamon. Wlać bulion i gotować na małym ogniu około 20 min. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać zamarynowane mięso, rodzynki, orzechy i usmażyć aż mięso będzie miękkie. Dodać do ugotowanego ryżu, doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.
400 g ryżu basmati,
4 łyżki sklarowanego masła,
1/2 łyżeczki szafranu,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
2 strączki kardamonu,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki migdałów, pinioli lub orzeszków ziemnych,
około 1 litr bulionu,
jogurt naturalny (najlepiej grecki lub bałkański)
300 g filetów z piersi kurczaka
trochę żółtej pasty curry (opcjonalnie ;))
Mięso pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z cynamonem, odrobiną soli i pastą curry, dodać kurczaka. Marynować kilka godzin.
2 łyżki masła rozgrzać w garnku, dodać ryż i wymieszać. Dodać szafran, goździki i rozgnieciony kardamon. Wlać bulion i gotować na małym ogniu około 20 min. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać zamarynowane mięso, rodzynki, orzechy i usmażyć aż mięso będzie miękkie. Dodać do ugotowanego ryżu, doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać.