Piwony
Paszteciki z ciasta piwnego z kapustą i grzybami
Odsłon: | 6365 | Data dodania: | 2009-02-08 21:31:53 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
ciasto -
3 szkl. mąki,
220-225 g (1 kostka) zimnego masła,
pół szklanki piwa,
szczypta soli (opcjonalnie)
farsz (dowolny) -
kapusta z grzybami (kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula) lub grzyby, przyrządzone jak na pierogi i uszka
Zimne masło posiekać z mąką, wlać piwo i szybko zagnieść. Rozwałkować ciasto na około pół centymetra grubości na kształt prostokąta. Rozłożyć farsz, zwinąć dłuższe boki prostokąta w roladkę, po czym pokroić na paszteciki. Piec w mocno rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż paszteciki ładnie się zarumienią.
Ciasto piwne lubi zimno, dlatego trzeba go szybko zagnieść i w miarę szybko uformować paszteciki, aby uniknąć rozpuszczenia się masła.
Polecam też piwony w wersji na słodko. Próbowałam już piwony z brzoskwiniami, jabłkami, twarogiem, po upieczeniu posypane dodatkowo cukrem pudrem. Jeżeli piekę piwony z nadzieniem w większych kawałkach, wtedy formuję je w paczuszki, krojąc rozwałkowane ciasto na kwadraty i sklejając brzegi do góry: