Piwony - Instrukcja.pl

Piwony

Paszteciki z ciasta piwnego z kapustą i grzybami

Podobne instrukcje

Grzyby w pomidorach

Od: roberttryb
Liczba wyświetleń: 5492

Greckie chlebki pita II

Od:
Liczba wyświetleń: 7835

Pieczone pierożki

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 5505

Odsłon:  6365  Data dodania:  2009-02-08 21:31:53 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:piwony, ciasto, kapusta, grzyby

Opis:

ciasto -

3 szkl. mąki,
220-225 g (1 kostka) zimnego masła,
pół szklanki piwa,
szczypta soli (opcjonalnie)

farsz (dowolny) -

kapusta z grzybami (kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula) lub grzyby, przyrządzone jak na pierogi i uszka

Zimne masło posiekać z mąką, wlać piwo i szybko zagnieść. Rozwałkować ciasto na około pół centymetra grubości na kształt prostokąta. Rozłożyć farsz, zwinąć dłuższe boki prostokąta w roladkę, po czym pokroić na paszteciki. Piec w mocno rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż paszteciki ładnie się zarumienią.

Ciasto piwne lubi zimno, dlatego trzeba go szybko zagnieść i w miarę szybko uformować paszteciki, aby uniknąć rozpuszczenia się masła.

Polecam też piwony w wersji na słodko. Próbowałam już piwony z brzoskwiniami, jabłkami, twarogiem, po upieczeniu posypane dodatkowo cukrem pudrem. Jeżeli piekę piwony z nadzieniem w większych kawałkach, wtedy formuję je w paczuszki, krojąc rozwałkowane ciasto na kwadraty i sklejając brzegi do góry:
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 69010

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8804

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 17366

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8920

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 11465