Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy - Instrukcja.pl

Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy

Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy

Podobne instrukcje


Odsłon:  7124  Data dodania:  2009-04-12 20:16:12 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

W czasach PRL polskie kobiety musiały same wymyślać sposoby, jak dogodzić czymś słodkim rodzinie. Tak powstały przepisy na kryzysowe słodycze. Prawdziwym hitem był blok czekoladowy i owsiane szyszki. Przypominamy stare przepisy na te przysmaki.

lok (prawie) czekoladowy

kostka masła

szklanka skondensowanego, słodzonego mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

4 czubate łyżki kakao

pół szklanki ulubionych orzechów

¾ szklanki cukru

2 opakowania (200 gram) herbatników

Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas, pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając, dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój na kawałki.

www.dziennik.pl

Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od

Brak instrukcji