Rosół
przepis na rosół z kurczakiem
Odsłon: | 5549 | Data dodania: | 2009-02-08 22:13:48 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
kurczak (ok. 2 kg)3 marchewki2 pietruszkiśredni selerpor1 cebulasólpieprz w ziarenkach
magizielona pietruszka
magizielona pietruszka
Umytego kurczaka zalewamy zimną wodą (musi być cały zanurzony). Cebulę pokroić w krążki, każdy przyrumienić na palniku, wrzucić do garnka. Warzywa obrać i również wrzucić do garnka. Dołożyć kilka ziaren pieprzu. Doprowadzić wszystko do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień pod garnkiem. Zszumować, jeśli będzie potrzeba. Rosół nie powinien mocno się gotować, powinien "dochodzić" na lekkim ogniu ok. 1 godziny. Wyjąć kurczaka, warzywa, doprawić do smaku solą i magi, przecedzić. Podawać z drobnym makaronem (najlepiej domowym), marchewką i zieloną pietruszką.