RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
Risotto, przepis pochodzi z serwisu winiary.pl
Odsłon: | 6660 | Data dodania: | 2009-01-06 16:06:25 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
Składniki
4 pomidory1 cebula3 ząbki czosnku1/2 szklanki ryżu 20 dag mięsa wołowego1/2 czerwonej papryki1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzyszczypiorek3 łyżki oleju1 szklanka wodysól i pieprzSposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o zawiesistej konsystencji.Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmarzyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurudzę odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako samodzielne danie.