Ryżowa sałatka z groszkiem, fasolką i kukurydzą
przepyszna sałatka
Odsłon: | 8202 | Data dodania: | 2009-02-09 09:59:41 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
300 g krótkoziarnistego ryżu
150 g kukurydzy z puszki150 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)125 g rukoli
1 duża czerwona papryka1 łyżka kaparów1 mała cebula6 korniszonów
3 goździki2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
liść laurowy2/3 szklanki oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego
150 g kukurydzy z puszki150 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)125 g rukoli
1 duża czerwona papryka1 łyżka kaparów1 mała cebula6 korniszonów
3 goździki2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
liść laurowy2/3 szklanki oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego
Dwie łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Goździki wbić w cebulę. Wrzucić do garnka, podsmażać 2-3 minuty, dodać ryż, wlać gorący wywar. Przykryć garnek i gotować ok. 20 minut (ryż powinien wchłonąć wodę). Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem. W międzyczasie zagotować wodę, posolić, wrzucić fasolkę. Po 4 minutach dodać groszek, gotować jeszcze 3 minuty, odcedzić. Rukolę posiekać, paprykę pokroić na cieniutkie paseczki. Korniszony, kapary, oliwę i ocet włożyć do blendera, zmiksować na gładką masę. Wyjąć cebulę, liść laurowy, wyłożyć ryż do salaterki. Dodać fasolkę, groszek, paprykę, kukurydzę, rukolę, wymieszać razem z sosem. Podawać ciepłą. Smacznego!