Tajskie zielone curry - Instrukcja.pl

Tajskie zielone curry

Potrawa tajska z ryżem

Podobne instrukcje


Odsłon:  6142  Data dodania:  2009-02-08 21:20:18 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:Tajskie, zielone, curry

Opis:

Zielona pasta curry:

pół łyżki ziaren kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
4 zielone papryczki chili,
kilka cebulek szalotek,
główka czosnku,
pół kubka świeżych liści kolendry,
3 listki limonki kaffir,
2 łodygi trawy cytrynowej (jej białej części),
skórka starta i sok z limonki,
1 łyżeczka soli

Ziarna kolendry, kuminu i pieprzu rozgnieść w moździerzu. Do miksera siekającego wrzucić przyprawy oraz posiekane warzywa, sok i skórkę z limonki i miksować aż do powstania gładkiej pasty.

Tajskie zielone curry (warzywne z odrobiną kurczaka):

1-2 marchewki,
1 papryka słodka,
szklanka fasolki szparagowej w małych kawałkach,
1 cebula,
kilka kolb minikukurydzy (baby corn),
1 łyżeczka zielonej pasty curry (dla odważnych - 1-2 łyżki ;)),
puszka mleczka kokosowego,
1 mała pierś z kurczaka,
garść świeżych listków bazylii lub kolendry,
ryż

Rozgrzać olej w woku. Wrzucić posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w słupki marchewkę. Dodać pastę curry i smażyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową i minikukurydzę. Wlać mleczko kokosowe i dodać lekko obsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Doprawić do smaku solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane listkami bazylii lub kolendry.
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 69007

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8801

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 17364

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8918

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 11463