Tortellini z mozzarellą
Odsłon: | 6510 | Data dodania: | 2009-01-02 17:29:12 |
Opis:
Składniki:
1 op. tortellini z serem lub szpinakiem1 szkl mleka15 dag startego żółtego seramozzarella w proszkumajeranek, bazylia, gałka muszkatołowa1 łyżka masła1 łyżeczka mąkisól, pieprz, oliwaSposób przyrządzenia:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Nastepnie wyłożyć na sito i niech oblecą z wody.
Ugotować mleko z szczypta soli, odrobiną gałki muszkatołowej, bazyli, pieprzu można dodać jeszcze majeranek.
W czasie kiedy mleko się gotuje przygotować zasmażkę z masła i mąki i następnie dodawać stopniowo do ugotowanego mleka, najlepiej użyć do tego trzepaczki, aby wszystko było dobrze wymieszane.. Nie przerywając mieszania gotować sos, aż zgęstnieje.
Tortellini przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, posypać pierożki startym serem i majerankiem i całość dobrze wymieszać i polać całość przygotowanym sosem [mlecznym]. Na koniec posypać mozzarellą. Przykryć i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni.