Zapiekanka mięsna z makaronem penne, czekoladą i peperoni
zapiekanka mięsna
Odsłon: | 6958 | Data dodania: | 2009-01-10 14:35:28 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
składniki
* 320 g makaronu penne* 400 g mięsa mielonego wołowe lub wieprzowe
* 200 g cebuli
* 5 g czosnku
* 20 g czekolady gorzkiej
* 20 g koncentratu pomidorowego
* 2 g peperoni świeże
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
* Masa jajeczna:
* 2 jajka
* 100 ml śmietany 30%
* parmezan
Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.2. cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju i dodajemy do niej mięso mielone, koncentrat i czosnek.
3. całość smażymy ok.5 min.
4. podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 min.
5. dodajemy gorzką czekoladę, posiekane peperoni.
6. tak przygotowane mięso mieszamy z makaronem i układamy w formie do pieczenia i następnie zalewamy masą jajeczną.
7. pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°c przez 30 min.