Zapiekanka z makaronem
zapiekanka z makaronem i warzywami
Odsłon: | 5833 | Data dodania: | 2009-02-09 18:30:42 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 40 dag makaronu świderki
- sól
- 1 cebula
- olej
- 30 dag mielonego mięsa
- 10 dag pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki
- sól i pieprz
- 5 dag żółtego sera
- bazylia
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, podsmażyć, mieszając, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Całość dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i starty ser, wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec ok. 15 min w 200°C. Posypać posiekaną bazylią.
- 40 dag makaronu świderki
- sól
- 1 cebula
- olej
- 30 dag mielonego mięsa
- 10 dag pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki
- sól i pieprz
- 5 dag żółtego sera
- bazylia
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, podsmażyć, mieszając, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Całość dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i starty ser, wymieszać. Całość przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, piec ok. 15 min w 200°C. Posypać posiekaną bazylią.