Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Zapiekanka
Odsłon: | 9288 | Data dodania: | 2009-01-02 17:35:38 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
1,5 kg obranych i pokrojonych w plastry ziemniaków2 duże cebula obrane i pokrojone w talarki1 papryka czerwona opłukana i pokrojona w paski60 dag mięsa mielonego10 dag sera żółtego startego na tarce1 kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Krok 1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do
smaku. W natłuszczonym oliwą z oliwek lub olejem naczyniu żaroodpornym
układamy warstwę ziemniaków, posypujemy pokrojoną w talarki cebulą lub
piórka cebuli. Wykładamy masą mięsną. Układamy pokrojoną w paski
paprykę i przykrywamy pozostałymi ziemniakami [ każdą warstwę
ziemniaków solimy].
Krok 2. Wkładamy do nagrzanego do 180 - 200 stopni C piekarnika, zapiekamy około 30 minut. W misce mieszamy 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po upływie 30 minut zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i zapiekamy ponownie około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.