zdrowe przepisy
Jakie owoce i warzywa jeść, aby być zdrowym?
Odsłon: | 5380 | Data dodania: | 2008-12-09 00:59:21 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
krok 1
Do najzasobniejszych w witaminę C warzyw zaliczamy: kapustę, kalarepę, jarmuż, koper, nać pietruszki, botwinę, szczypior, szczaw. Do najzasobniejszych w witaminę C owoców zaliczamy: porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, agrest, jeżyny, czarne jagody.
krok 2
Warzywa bogate w prowitaminę A to: szpinak, koper, nać pietruszki, botwina, dynia, marchew, pomidory, rzepa. Z owoców to: morele, melony, wiśnie, czereśnie.
krok 3
Warzywa i owoce zawierają pewne pokłady witamin z grupy B.
krok 4
Witaminy pełnią w naszym organizmie szereg ważnych funkcji fizjologicznych. W warzywach i owocach występują prawie wszystkie składniki mineralne niezbędne dla rozwoju i życia naszego organizmu.
krok 5
Ważnym składnikiem warzyw i owoców jest błonnik, który ułatwia wydalanie z organizmu niestrawionego pokarmu. Warzywa bogate w błonnik to min.: kalafiory, kapusta, brokuły, brukselka, groch, fasola, natomiast owoce to np. jabłka, grejpfrut.
krok 6
Niektóre gatunki warzyw i owoców zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających pewne właściwości bakteriobójcze.
krok 7
Substancje smakowo – zapachowe zawarte w warzywach i owocach pobudzają wydzielanie soków trawiennych a tym samym regulują procesy przemiany materii.
Do najzasobniejszych w witaminę C warzyw zaliczamy: kapustę, kalarepę, jarmuż, koper, nać pietruszki, botwinę, szczypior, szczaw. Do najzasobniejszych w witaminę C owoców zaliczamy: porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, agrest, jeżyny, czarne jagody.
krok 2
Warzywa bogate w prowitaminę A to: szpinak, koper, nać pietruszki, botwina, dynia, marchew, pomidory, rzepa. Z owoców to: morele, melony, wiśnie, czereśnie.
krok 3
Warzywa i owoce zawierają pewne pokłady witamin z grupy B.
krok 4
Witaminy pełnią w naszym organizmie szereg ważnych funkcji fizjologicznych. W warzywach i owocach występują prawie wszystkie składniki mineralne niezbędne dla rozwoju i życia naszego organizmu.
krok 5
Ważnym składnikiem warzyw i owoców jest błonnik, który ułatwia wydalanie z organizmu niestrawionego pokarmu. Warzywa bogate w błonnik to min.: kalafiory, kapusta, brokuły, brukselka, groch, fasola, natomiast owoce to np. jabłka, grejpfrut.
krok 6
Niektóre gatunki warzyw i owoców zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających pewne właściwości bakteriobójcze.
krok 7
Substancje smakowo – zapachowe zawarte w warzywach i owocach pobudzają wydzielanie soków trawiennych a tym samym regulują procesy przemiany materii.