Zrazy wołowe z cebulą
pyszne zrazy na obiad
Odsłon: | 8003 | Data dodania: | 2009-02-09 17:41:55 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 60 dag wołowiny bez kości, np. udźca, rostbefu lub rozbratla
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki bulionu, może być z kostki
- sól i pieprz
- zioła lub zielenina do posypania
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na 6 plastrów grubości 1 cm, lekko zbić, uformować zrazy, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, zrazy oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, pokroić na plastry, sparzyć, osączyć, dodać do mięsa, smażyć razem 5 minut. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać bulionem, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 40 minut, jeśli po tym czasie będzie twarde, wlać łyżkę wódki i dusić jeszcze 10 minut, powinno zmięknąć. Po wyjęciu posypać zieleniną, lub suszonymi ziołami, podawać z ziemniakami surówką.
- 60 dag wołowiny bez kości, np. udźca, rostbefu lub rozbratla
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki bulionu, może być z kostki
- sól i pieprz
- zioła lub zielenina do posypania
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na 6 plastrów grubości 1 cm, lekko zbić, uformować zrazy, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, zrazy oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, pokroić na plastry, sparzyć, osączyć, dodać do mięsa, smażyć razem 5 minut. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać bulionem, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 40 minut, jeśli po tym czasie będzie twarde, wlać łyżkę wódki i dusić jeszcze 10 minut, powinno zmięknąć. Po wyjęciu posypać zieleniną, lub suszonymi ziołami, podawać z ziemniakami surówką.