Zupa fasolowa
przepis na zupę
Odsłon: | 10244 | Data dodania: | 2009-02-08 22:22:43 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
300 g fasoli białej (wielkość w zależności od upodobań)
2 marchewki4 duże ziemniaki
150 g boczku wędzonego2 cebule2 łyżki masła
2 kostki bulionu warzywnego
majeraneksól, pieprz
2 marchewki4 duże ziemniaki
150 g boczku wędzonego2 cebule2 łyżki masła
2 kostki bulionu warzywnego
majeraneksól, pieprz
Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie, nie odcedzać. Dodać 2-3 litry wody, wrzucić kostki rosołowe. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. W międzyczasie zrumienić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek, zeskwarzyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, wrzucić do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Smacznego!