Zupa z porów
Odsłon: | 4952 | Data dodania: | 2009-02-09 10:21:01 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI:
5 szklanek rosołu, pół kilograma porów, 2 parówki, 3-4 ziemniaki, pół
szklanki śmietany, 1-2 łyżeczki mąki, łyżka masła, przyprawa maggi,
natka pietruszki, sól i pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA:
Pory przekroić wzdłuż na połówki, starannie umyć, a potem drobno
pokroić i poddusić w maśle. Zalać wrzącym rosołem, dodać ziemniaki
pokrajane w kostkę, parówki pokrajane w plasterki, gotować. Gdy
ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką,
zagotować. Przyprawić do smaku i posypać natkę pietruszki. Taką zupę
można też zmiksować i podawać z grzankami.