Zupa z wędzonego kurczaka z pieczona papryka
:)
Odsłon: | 5768 | Data dodania: | 2009-02-09 10:16:03 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI:
4 duże czerwone papryki, 1 długa zielona papryczka chili, 1 łyżka oliwy
z oliwek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
po 1 łyżeczce mielonej kolendry i kminku, 2 litry rosołu, 1/3 kg
wędzonego kurczaka, 1/4 szklanki posiekanych listków kolendry, po łyżce
śmietany na osobę
SPOSÓB WYKONANIA:
Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki papryki i chili pieczemy w
piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się. Upieczone wkładamy
do plastikowej torby i zostawiamy, żeby ostygły, a następnie obieramy
ze skóry i siekamy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i
smażymy grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek przez 2-3 min.
Dodajemy cayenne, kolendrę i kminek i smażymy 1 min, ciągle mieszając.
Dodajemy rosół, pieczoną paprykę, chili i zagotowujemy. Zmniejszamy
ogień i gotujemy 15 min. Ostudzoną lekko zupę miksujemy na krem.
Podgrzewamy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy
pieprzem i dodajemy liście kolendry. Do każdej porcji dokładamy łyżkę
śmietany, nie mieszamy. Podajemy z chipsami tortilla.