Smak i zapach świeżego domowego chleba wielu osobom przypomina dzieciństwo. We wspomnieniach pozostały kromki chleba z masłem i serem, chrupiące bułki na śniadanie, kanapki zabierane do szkoły. I mimo, iż w sklepach można teraz kupić wiele rodzajów pieczywa, to jednak chleb zrobiony samodzielnie w domu smakuje zupełnie inaczej.
Wypiekacz do chleba Electrolux EBM8000 o mocy 680 W pozwala wybrać stopień zarumienienia skórki oraz wielkość chleba, który chcemy upiec. Można w nim przygotować różne rodzaje pieczywa i ciast, a do wyboru jest 15 różnych programów. Razem z wypiekaczem użytkownik dostaje miarkę oraz dwie formy - prostokątną i okrągłą, obie pokryte powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu łatwo jest z nich wyjąć upieczony bochenek i łatwo je później umyć.
Wypiekacz sam zagniata ciasto, więc użytkownikowi pozostaje jedynie dodać odpowiednie składniki i nastawić program. Do urządzenia dołączone są przepisy m.in. na chleb biały, razowy, francuski czy bezglutenowy. Przepisy można wzbogacać dodając do chleba rodzynki, żurawinę, pestki dyni czy słonecznika. W wypiekaczu jest też możliwość przygotowania ciasta, placków, budyniu czy dżemu. Wszystkie ustawienia można wybrać na wyświetlaczu LCD, na którym też widać w jakiej fazie pieczenia znajduje się nasz chleb. Postęp można również podglądać przez szybkę znajdującą się w pokrywie. Jeśli ktoś chce mieć ciepły chleb, gdy będzie go wyjmować z formy, może wykorzystać funkcję podtrzymywania ciepła przez 60 minut po zakończeniu programu.
wp.pl