Biszkopt do tortu
Prosty przepis na biszkopt
Odsłon: | 9813 | Data dodania: | 2009-02-07 00:11:01 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
10 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej20 dag cukru3 jajka1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki wody
Przepis na biszkopt:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę utrzeć na pianę. Dodawać
stopniowo mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę
ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem (np. czekoladowym, kawowym, waniliowym lub według własnego smaku). Każdą warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, sokiem z cytryny lub zaparzoną mocną kawą w zależności od rodzaju tortu.
Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem (np. czekoladowym, kawowym, waniliowym lub według własnego smaku). Każdą warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, sokiem z cytryny lub zaparzoną mocną kawą w zależności od rodzaju tortu.