Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinka

przepyszny chłodnik

Podobne instrukcje

Zalewajka

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 1907

Zupa z kalafiora

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 2879

Odsłon:  2221  Data dodania:  2009-02-09 10:14:46 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

SKŁADNIKI: 2 1/2 litra pełnego mleka zsiadłego, 2 łyżki szczypiorku, 30 dag pokrajanej botwinki (młodych listków i korzeni buraków),  4 łyżki zielonego koperku, sól, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżki octu 6%, 1 szklanka śmietany pasteryzowanej, 2 kiszone lub świeże ogórki, 2 jaja   SPOSÓB WYKONANIA: Botwinę opłukać starannie pod wodą bieżącą, oczyścić i pokrajać drobno, zalać 1/2 litrem wrzącej wody, lekko zakwasić, ugotować, i ostudzić. Ogórki świeże umyć, obrać i poszatkować, kiszone poszatkować bez obierania. Szczypiorek, koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, obrać, grubo posiekać. Młode, kwaśne mleko dobrze rozmącić mątewką, dodać do mleka zimną, ugotowaną botwinkę razem z wywarem, jaja, ogórki i zieleninę pokrajaną, soli (i cukru) do smaku. Na końcu do zupy można dodać śmietanę.
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 64682

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4749

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 13226

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4761

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 7315