Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinka
przepyszny chłodnik
Odsłon: | 6165 | Data dodania: | 2009-02-09 10:14:46 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI:
2 1/2 litra pełnego mleka zsiadłego, 2 łyżki szczypiorku, 30 dag
pokrajanej botwinki (młodych listków i korzeni buraków), 4 łyżki
zielonego koperku, sól, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżki octu 6%, 1 szklanka
śmietany pasteryzowanej, 2 kiszone lub świeże ogórki, 2 jaja
SPOSÓB WYKONANIA:
Botwinę opłukać starannie pod wodą bieżącą, oczyścić i pokrajać drobno,
zalać 1/2 litrem wrzącej wody, lekko zakwasić, ugotować, i ostudzić.
Ogórki świeże umyć, obrać i poszatkować, kiszone poszatkować bez
obierania. Szczypiorek, koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać.
Jaja ugotować na twardo, obrać, grubo posiekać. Młode, kwaśne mleko
dobrze rozmącić mątewką, dodać do mleka zimną, ugotowaną botwinkę razem
z wywarem, jaja, ogórki i zieleninę pokrajaną, soli (i cukru) do smaku.
Na końcu do zupy można dodać śmietanę.