Chłodnik z owoców leśnych
chłodnik zupy owoce leśne
Opis:
Składniki:
- 60 dag owoców leśnych: jagód (powinno być ich najwięcej), poziomek, malin
- cukier do smaku
- 4 łyżki bitej śmietany kremówki
- liście mięty lub melisy do dekoracji
Jagody dokładnie opłukać, zalać taką ilością wrzątku, aby woda je tylko przykryła, podgrzać do momentu aż zaczną pękać, zestawić. Połączyć z opłukanymi pozostałymi owocami, przetrzeć (kilka owoców zostawić do dekoracji), przelać pozostałości owoców przegotowaną letnią wodą. Uzupełnić płyn, tak żeby było ok. 1,2 litra zupy, schłodzić. Rozlać na talerze, wrzucić kilka pozostawionych owoców, ozdobić kleksem śmietany i listkami mięty lub melisy.
- 60 dag owoców leśnych: jagód (powinno być ich najwięcej), poziomek, malin
- cukier do smaku
- 4 łyżki bitej śmietany kremówki
- liście mięty lub melisy do dekoracji
Jagody dokładnie opłukać, zalać taką ilością wrzątku, aby woda je tylko przykryła, podgrzać do momentu aż zaczną pękać, zestawić. Połączyć z opłukanymi pozostałymi owocami, przetrzeć (kilka owoców zostawić do dekoracji), przelać pozostałości owoców przegotowaną letnią wodą. Uzupełnić płyn, tak żeby było ok. 1,2 litra zupy, schłodzić. Rozlać na talerze, wrzucić kilka pozostawionych owoców, ozdobić kleksem śmietany i listkami mięty lub melisy.