Czy lepsza jest kawa drobno zmielona czy grubo zmielona i jakie ma to znaczenie?
Odsłon: | 20575 | Data dodania: | 2009-04-08 08:32:18 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Czy lepsza jest kawa drobno zmielona czy grubo zmielona i jakie ma to znaczenie?
Smak kawy zależy w dużym stopniu od tego, czy używamy kawy grubo- czy drobno mielonej. Aby picie kawy sprawiało prawdziwą przyjemność, należy zawsze używać kawy o grubości przemiału odpowiedniej dla rodzaju parzenia.
W procesie mielenia ziarna kawy są rozdrabniane i przygotowywane do uwalniania zawartego w nich aromatu w procesie sporządzania naparu. Z uwagi na różnice długości cyklu parzenia, temperatury wody a także sposobu mieszania wody, każdy sposób parzenia wymaga użycia kawy o innej grubości przemiału.
Z uwagi na różnorodność metod parzenia kawy, do każdej z nich należy dobrać odpowiednio zmielone ziarno. Stopień ekstrakcji warunkują trzy czynniki:
stopień przemiału proporcja ilości kawy do ilości wody długość cyklu parzenia, czyli czas kontaktu zmielonego ziarna z wodą W zasadzie im krótszy cykl parzenia, tym drobniejsze musi być zmielone ziarno - od tego zależy czy w wyniku ekstrakcji uzyskamy kawę o dobrym smaku. Im dłużej parzymy kawę, tym grubszy musi być przemiał. W przypadku kawy bardzo drobno zmielonej z wodą styka się większa część powierzchni ziaren, co umożliwia szybsze wyekstrahowanie zawartych w niej olejków aromatycznych. Dłużej trwające metody parzenia wymagają użycia kawy grubiej zmielonej, w przeciwnym razie może dość do przeekstrahowania. W ekspresie ciśnieniowym przygotowanie porcji kawy trwa zaledwie 20 sekund, więc kawa musi być bardzo drobno zmielona. Kawa nieodpowiednia dla danego sposobu parzenia może być za mocna i gorzka lub zbyt słaba i bez smaku.
Osobiście polecam kawę PRIMA - http://www.prima.com.pl/