Fala dunaju
Doskonały przepis na ciasto
Odsłon: | 6741 | Data dodania: | 2009-02-08 00:14:40 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
CIASTO1 kostka masła roślinnego6 jaj2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowyolejek rumowy2 łyżki kakao2 łyżki wody2 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce świeże lub z kompotu
KREM1 margaryna1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej
POLEWA1/2 margaryny1 szklanka cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wody Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut. Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić. Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.
KREM1 margaryna1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej
POLEWA1/2 margaryny1 szklanka cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wody Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut. Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić. Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.