Gyros - gorące bułeczki
bułeczki z gyrosem
Odsłon: | 6426 | Data dodania: | 2009-02-09 18:09:40 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 4 okrągłe bułki
- 30 dag fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 10 dag pieczarek
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Z każdej bułki odkroić "czapeczkę", wydrążyć miękisz. Mięso opłukać, osączyć, pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki, przesmażyć, dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230-240ºC, piec 3-5 minut (aż będą chrupiące). Natkę dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do mięsa, wymieszać. Upieczone bułeczki napełnić farszem.
- 4 okrągłe bułki
- 30 dag fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 10 dag pieczarek
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Z każdej bułki odkroić "czapeczkę", wydrążyć miękisz. Mięso opłukać, osączyć, pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać cebulę i pieczarki, przesmażyć, dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230-240ºC, piec 3-5 minut (aż będą chrupiące). Natkę dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do mięsa, wymieszać. Upieczone bułeczki napełnić farszem.