Jak produkuje się kawę rozpuszczalną?
Odsłon: | 37780 | Data dodania: | 2009-04-08 08:34:03 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Jak produkuje się kawę rozpuszczalną?
Kawa Instant, czyli rozpuszczalna, pojawiła się na rynku w latach pięćdziesiątych XX wieku. Można ją przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo bez parzenia, ponieważ ten etap zrealizowano jeszcze na etapie produkcji. Znane są 2 sposoby produkcji kawy rozpuszczalnej: suszenie przez wymrażanie oraz suszenie rozpryskowe.
Do produkcji naszej kawy Instant używamy najlepszej jakości ziarna, które prażymy i mielimy a następnie zaparzamy, otrzymując gigantyczny zbiornik świeżego naparu palonej i zmielonej kawy. Następnie drobiny kawy ekstrahujemy a pozostałą ciecz odparowujemy metodą liofilizacji czyli suszenia przez wymrażanie, otrzymując kawę o lepszej jakości i łagodniejszym smaku.
W procesie liofilizacji napar kawowy zamrażany jest do -40oC. W tak niskiej temperaturze cząsteczki zawartej w stężonym naparze wody tworzą kryształki lodu. Następnie lód jest usuwany z zamrożonych granulek metodą sublimacji w specjalnej komorze, gdzie następuje osuszanie cząstek w warunkach bardzo niskiego ciśnienia, w wyniku czego uzyskuje się produkt w postaci rozpuszczalnej kawy.
Druga metoda umożliwia otrzymywanie kawy rozpuszczalnej przez osuszanie rozpryskowe. W procesie tym koncentrat kawowy wraz z gorącym powietrzem jest rozpryskiwany w wysokiej kolumnie. Pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki wody spadając odparowują, pozostaje tylko sucha sproszkowana kawa. Ta metoda jest prostsza, jednak niezbędna w procesie wysoka temperatura powoduje, że kawa bezpowrotnie traci wiele ze swych naturalnych własności.
Osobiście polecam kawę PRIMA - http://www.prima.com.pl/
Kawa Instant, czyli rozpuszczalna, pojawiła się na rynku w latach pięćdziesiątych XX wieku. Można ją przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo bez parzenia, ponieważ ten etap zrealizowano jeszcze na etapie produkcji. Znane są 2 sposoby produkcji kawy rozpuszczalnej: suszenie przez wymrażanie oraz suszenie rozpryskowe.
Do produkcji naszej kawy Instant używamy najlepszej jakości ziarna, które prażymy i mielimy a następnie zaparzamy, otrzymując gigantyczny zbiornik świeżego naparu palonej i zmielonej kawy. Następnie drobiny kawy ekstrahujemy a pozostałą ciecz odparowujemy metodą liofilizacji czyli suszenia przez wymrażanie, otrzymując kawę o lepszej jakości i łagodniejszym smaku.
W procesie liofilizacji napar kawowy zamrażany jest do -40oC. W tak niskiej temperaturze cząsteczki zawartej w stężonym naparze wody tworzą kryształki lodu. Następnie lód jest usuwany z zamrożonych granulek metodą sublimacji w specjalnej komorze, gdzie następuje osuszanie cząstek w warunkach bardzo niskiego ciśnienia, w wyniku czego uzyskuje się produkt w postaci rozpuszczalnej kawy.
Druga metoda umożliwia otrzymywanie kawy rozpuszczalnej przez osuszanie rozpryskowe. W procesie tym koncentrat kawowy wraz z gorącym powietrzem jest rozpryskiwany w wysokiej kolumnie. Pod wpływem wysokiej temperatury cząsteczki wody spadając odparowują, pozostaje tylko sucha sproszkowana kawa. Ta metoda jest prostsza, jednak niezbędna w procesie wysoka temperatura powoduje, że kawa bezpowrotnie traci wiele ze swych naturalnych własności.
Osobiście polecam kawę PRIMA - http://www.prima.com.pl/
patryk411, 2010-04-24 19:04:57
Pyszne są kawy rozpuszczalne, szczególnie jeśli ma się dobre pomysły na jej przyrządzenie. Tutaj można znaleźć ciekawe przykłady na kawy http://www.krainakawy.pl/kawa-rozpuszczalna/?a=002882
« poprzednia 1 następna »